Sporeskildpadde

Længde
90 cm
Vægt
90 - 100 kg
Antal unger
20 - 30
Rugetid
3 - 5 måneder
Udbredelse
Afrika
Levealder
100+ år
Føde
Planteæder, sjældent ådsler

(Geochelone sulcata)

 

Udbredelse

Sporeskildpadden er udbredt i Afrikas halvørkener og savanner syd for Sahara

Habitat

Sporeskildpadden findes i ørken, halvørken og tør savanne.

Levevis

De lever mest alene og har deres egne jordhuler, der kan være 3 meter dybe. Her trækker de sig tilbage til, hvis det er for varmt eller koldt. Skildpadderne er primært nataktive for at undgå at blive dehydrerede, men solbader gerne om morgenen for at blive varmet op ovenpå en kold nat.

Social adfærd

Sporeskildpadder er relativt aggressive overfor artsfæller, og kæmper ofte om plads eller føde, når de mødes.

Specielt i yngletiden kæmper hannerne om hunnerne.

Sanser

Sporeskildpadder har en udmærket lugtesans og et brugbart nattesyn.

Føde

Skildpadderne er planteædere, der foretrækker fiberrige planter. De kan dog finde på at supplere deres kost ved at æde ådsler, hvorved de får dækket deres behov for proteiner

Trusselsniveau

IUCN har registreret sporeskildpadden som sårbar, da den er i tilbagegang flere steder i dens udbredelsesområde.

Sjove fakta

Sporeskildpadden er den største fastlandsskildpadde (Galapagos- og Aldabraskildpadderne er større men er ø-skildpadder).

Landskildpadderne dukkede op for ca. 200 millioner år siden og har ikke forandret sig meget de sidste 150 millioner år.

Sporeskildpadden er opkaldt efter de to sporer, de har på bagbenene