Leopardskildpadde

Længde
70 cm
Vægt
30 - 50 kg
Antal unger
5 - 18
Rugetid
5 - 10 måneder
Udbredelse
Sydøstlige Afrika
Levealder
80+ år
Føde
Planteæder

(Geochelone pardalis)

 

Udbredelse

Leopardskildpadden er udbredt i Afrika fra Etiopien til Sydafrika.

Habitat

Leopardskildpadden findes på tørre græsstepper, savanne og kratskov. De tåler ikke fugtigt og koldt klima.

Levevis

De lever mest alene men er i stand til at kommunikere med hinanden med lyde. De mødes typisk i forbindelse med parring og både hunner og hanner opsøger aktivt en partner. Hannerne kæmper om hunnerne ved at skubbe til hinanden og prøver at vælte den anden. Hunnen parrer sig kun med en han, hvorefter hun lægger æggene, og forlader dem.

Social adfærd

Leopardskildpadder er relativt aggressive overfor artsfæller, og mødes kun i forbindelse med parring. Hverken hunner eller hanner tager sig af unger, så de må klare sig selv fra de kommer ud af æggene.

Sanser

Leopardskildpadder har et udmærket syn, og er som mange skildpadder følsomme for lyde under 1000 Hz (dybe toner).

Føde

Skildpadderne er planteædere, der foretrækker fiberrige og kaktuslignende planter.

Trusselsniveau

IUCN har ikke registreret leopardskildpadden.

Sjove fakta

Nogen tror man kan finde skildpadders alder ved at tælle ringe på skjoldet. Det er dog forkert. Skildpaddernes ringe dannes når den vokser, og den har vækstperioder der er forskellig fra år til år.

Skildpaddens skjold består af ca. 60 forskellige knogler der er groet sammen.