Hvidstrubet varan

Længde
1,5 - 2 m
Vægt
5 - 10 kg
Antal unger
50
Rugetid
135
Udbredelse
Sydøstafrika
Levealder
15+ år
Føde
Rovdyr

(Varanus albigularis)

Udbredelse
Den hvidstrubede varan er almindelig i Sydøstafrika, og der findes 3 underarter.

Habitat
Den hvidstrubede varan foretrækker steppe og savanne, finder den ikke i regnskov, ørken eller tæt buskads.

Levevis
Den hvidstrubede varan er dagaktiv, men søger i skygge midt på dagen, hvor det bliver for varmt. De bruger dagen på at søge føde, og kan vandre helt op til 5 km om dagen. Varanen er jordlevende og klatrer kun under jagt eller flugt.

Social adfærd
Den hvidstrubede varan er solitær, hvilket vil sige at den lever alene.

Sanser
Varaner har en fremragende lugtesans, og det er tungen. Den spiller med tungen, hvilket vil sig at den bevæger den fra side til side og op og ned. Derefter trækker den tungen ind i munden igen. Her har den et meget følsomt organ, der kan afgøre, hvilke duftstoffer der er på tungen. Den kan endda afgøre fra, hvilken retning duften komme fra. På den måde kan den finde frem til bytte. Dens syn er også udmærket.

Føde
Fugleæg og unger, insekter, snegle og andre hvirvelløse dyr. Små pattedyr som gnavere, udgør også en lille del af føden.

Trusselsniveau
IUCN har ikke vurderet den. Den er ikke truet.